Az egyes helyekről néhány szubjektív szó, a linkeken képek* róluk:
Időben indultunk, így kis csapatunk -a 4 -különállóan utazó- autónyi csapat egyik autója, úgy döntött - sofőrünk nagy megelégedésére :-), h újra megpróbáljuk Velke Popovicet.
U Kozla
Mert h olyan infoink voltak, h újra nyitott. Nos nem volt tévedés, valóban. Sőt úgy tűnik -amit majd szombaton élőben is megerősítünk-, hogy egy a The Pub, vagy Potrafena Husa jellegű hálózatot alakítanak ki Kozlovna néven. Vissza az U Kozlához: átdizájnolt, felújított helyiség, de a Potrafenával ellentétben inkább hagyomány őrzőbben modern. Súlyos fa asztalok, sok kecske rajz a falon, és kiváló sörök: Világos Kozelből tankos és szűretlen verzió is, és persze a barna kozel is. Ettünk egy NH-t, és azt kell mondjam, h ha mindenhol minimum ilyen lenne, akkor nem lenne okunk a panaszra: érett, jól fűszerezett -bár némileg több fűszert elbírna-. A sörök pedig kiválóak, a szűretlen világos igen-igen jó. Biztató kezdet.
A szállás
A szokásos helyünk, ezúttal nem a panzió részen, hanem a hostelen, de mivel 16 fő egy szintet elfoglal, így a szint csak a mienk, s olcsóbb is mint a panzió, ugyanakkor minőségben nem jelentősen gyengébb, jó nincs tv, és a fürdő sem annyira egyedi, de egységes csapatnál nem probléma.
U Smoliku
A szállás melletti gyülekező. A szokásos minőség, egy probléma: nincs barna kozel, amit súlyos csapásnak értékeltünk. De a pilsner és a gambrinus kellemes, és az NH-pivny syr-utopenec hármas pedig jól teljesített. Igaz a pivny syr sajnos nem az igazán jól érett típus - de mostanság ilyenbe nem nagyon szoktunk belefutni.
Rohozecká hospůdka v Zákoutí
Az első tényleges helye a túrának. Nos ez egy igazi sport bár-hospoda-étterem. Rengeteg mez a falakon, képek mindenfelé. A söre pedig a számomra eleddig ismeretlen Rohozec, és a Krusovice világosa. Nos a tmavy Rohozec igen megosztó sör volt: a 9-10-es értékelés az egyik oldalon, a másikon meg 3-4. Édesebb az átlagnál, de a pozitív fogadású oldal szerint - szerintem is- még pont nem csap át túl édesbe, és kellemes csúszik le. Nálam a nap söre díj felé kúszik.
Zlatá Kovadlina
Nos mit mondjak....kezdjük az elején azt hiszem. Csehszlovák kém segítségével foglaltunk ide. Minden rendben is volt, hely rendben, a hely jól néz ki, a sör Zlatopramen, sajnos a barnája épp nem volt, helyette Krusovice barna. A kiszolgálás vegyes, a 2 pincérnőből az egyik kedves, készséges, a másik, h is mondjam, akár egy magyar pincérnő is lehetne. Kaja nem rossz, NH ugyan nem elég érett - sajnos úgy tűnik, h az U Kozla szintje túl magas ma az éttermeknek. Aztán a fizetés. 250 korona plusz, a számítotthoz képest. Hm, gyors újra számolás, biztos mi hibáztunk. Nekünk nem annyi: blokk vizsgálás: ja, h a barna Krusovicébél a 21 ivott helyett 28-t számoltak? Gyors reklamálás, sajnos a pincérnő hirtelen még csehül is elfelejtett, pontosabban csak annyit mondott, h no inglis, s küldte a főnökét, aki a kifogásainkra a következőt hozta: kértünk 1 kört, -igaz, 15 korsó- eddig egyetértés. Utána pedig biztos ennyit rendeltünk, mert ez van beütve a gépbe. Hö? Próbáltuk mutatni, h hát ugye a korsók száma, stb. Ennyi, majd ott hagyott minket. Végül összedobtuk a hiányzó összeget, de a tanulság: ide többet nem jövünk, és másoknak sem javasoljuk, sőt. Persze ha egyedül, vagy ketten vagytok talán érdemes betérni, de figyeljétek a pincérek kezét.
Restaurace Paprika
A magyar étterem. Csehszlovák kém réven ide is foglalás, és gáláns ajánlat: ha eszünk is, akor kapunk 1-1 budvaros korsót. Sajnos ugyanis a helyiek nyomására itt már nem Budvart csapolnak, pedig az...na mindegy. Pilsner-világos kozel a kínálat. Kellemes, jó minőség. Az étel: én babgulyás, igen csak kiváló, de a többiek is elégedettek a magyar ételeikkel, szóval ízben hozza a magyartól elvártat. Kedves kiszolgálás, és gyors. A hely maga azt a vidéki-falus étterem hangulatot hozza, ami úgy eszedbe juthat a puszta mellett, de nem túl pörgetve, hivalkodón, hanem inkább visszafogottan. Elégedetten távoztunk a kapott ajándék korsónkkal. :-)
Restaurace Pět peněz
Sajnos itt kevés szerencsénk -Kém barátunk, aki az előző helyen csatlakozott hozzánk, s onnantól velünk, ide nem foglalt, mondván simán beférünk. No ez nem jött össze. Igaz, érdekes -szokásos cseh intézmény: Egy nagy étterem, pince helyiségekkel, stb, és mellette egy bár részleg, önállóan, külön. Konkrétan a ház udvarában. Teljesen jó hely: egy probléma: csak világos Staro a kínálat, 10 és 11-es verzióban. Ittunk, de már egy jó barna sörre -esetleg Hoegardenre- vágyott mindenki. Ugyanakkor ne feledjük el megemlíteni, h a hely jó. Készséges, kedves pincérnő, gyors kiszolgálás, kellemes hely. Leszámítva a füstöt: de ma ilyen napunk volt, a helyek nagy része túl füstös volt. Végül innen indulás haza felé, és CsKémet, valamint Sörmen barátját rábeszéltük egy csatlakozásra, hogy jöjjenek velünk az:
U Peronuba
Ami ugye a szállásunk mellett. És eddig pozitív a vélemény róla. Nos már csak azért is jól tették, h jöttek, mert előtte itt még nem jártak. Nem beszélve arról, h nálam legalábbis, újabb pluszokat kapott a hely: megfelelő, bár nem elég érett NH-n kívül más negatívumot nem tudok felhozni -az íze ennek is jó, kis érést még elbírt volna. Ugyanakkor a többi étel kiváló, gyors kiszolgálás a sok vendég ellenére is. Ezúttal hátul foglaltunk helyet, nem a "vonatos" első részben. Ez a modernebb irány , látvány konyhával, miegymással. És igen-igen jó barna Kozellal. Szóval jól zárult az este, amolyan minden jó, ha a vége jó módon. Búcsú CsKémtől, azzal, h szombaton még reméljük/tervezzük, h összefutunk. A társaság fele fél 2-ig bírta, a másik fele éjfél közeli időkben szállíngózott fel.
U Peronu
A másnapi kezdést többen itt ejtették meg, mondván este is mennyire jó hely volt. De a túra itt kezdődött:
U Smoliku
Egy NH-val melegítés, igen jó féle, sajnos a belső érettsége még lehetett volna jobb. Viszont a Gambrinus jól csúszott mellé. És ezúttal füst sem volt. Jó kezdés.
U Vahy
Gyors sorrend csere: a kedvencünk kb. 30 méterre a Na Verandachtól, és ugye teli hassal, erősen eltelve nem lenne ugyanaz. Szóval felcserélve a kettő. Hozta a szokott magas szintet, kiváló kozel, gyors kiszolgálás, komoly elégedettség.
Na Verandach
Többen kérdezték miért búcsú itt. Nos: "kicsit" megdrágult pár éve, s sajnos azóta is ott maradt. Az utóbbi 2 alkalom meg amúgy sem volt tökéletes, és a Kvasnica már nem olyan, mint rég, sőt még a Kelt is megszűnt.
Ugyanakkor most szinte tökéletes volt: csinos felszolgáló lányok, gyors, pontos kiszolgálása, finom ételek -a fokhagymaleves ugyan kicsit túl zsíros volt, de minden más tökéletes: a cipós kacsaleves, a csülök, a...szóval minden. A sörök nem rosszak, pontos számlázás, szóval minden rendben. Tömeg s füst sem volt...szóval a búcsú ideiglenes, de 2 év múlva...meglátjuk.
A következő hely még nem volt nyitva, hétvégén ugyanis nem fél 4-kor, hanem 4-kor nyit. Addig is beültünk 1 sörre a múltkor felfedezett:
U Bileho Lva-ba
Itt is staropramen a kínálat, meg hoegaarden, szóval nem rossz, és valóban nem az. A hely olyan, mint legutóbb: szimpatikus. De csak 25 percünk volt, h eljuthassunk a valós célunkhoz.
Jamajka
Itt ugyi a Nymburki sörgyár kiválóságát csapolják a világos 10, 12, és a barna verziókat. Sajnos, h nem volt nyitva még f4-kor az rossz előjel volt, amit utólag belemagyarázhatunk, de ha egyszer valóban nem volt tökéletes, h finomak legyünk.
Itt most nem a pincér próbált lehúzni -mint ugyanitt 2-3 éve, igaz akkor belátta a hibáját, de a pincér, pontosabban a pincérnőhöz volt köthető ismét. Eleve elkövettük azt a hibát, h 10 fős asztalhoz ültünk 12-13-an, és így a kényelmetlen érzés beindult, amit a jó sör -na jó nekem ízlett, de most sokaknak nem- próbált ellensúlyozni. Ugyanakkor a pincérnő, finoman szólva bunkó volt, erősebb szavakkal: fennhéjazó, hiperbunkó, őstulok.
Bizonyos dolgai még akár lehetnek a laza a kategória is, de...
Szóval egyikünk, amikor odajött, kért tőle sört, persze lehet, h csak -erre utólag nem pontosan emlékszünk- egy rámutatással a másik korsójára, meg egy magyar, ilyet kérnék szó kombinációval. A csaj ékes angol nyelven küldte el a picsába, miszerint is normális nyelvet használjon, ne holmi magyart, csehül beszéljen, esetleg angolul. Hm. A kettes lépése pedig a fényképező egyik csapattagunknak a középső ujja felmutatása volt, majd hangos lecseszése, miszerint nem kért engedélyt a fotóhoz, és különben is. /Jelzem vaku nélkül fotózott, tehát nem a vaku szembe villanása okozta felháborodását./ Szóval nagy mínusz a helynek.
Utána viszont, a már beharangozott:
Kozlovna
következett. Valóban a Kozel hálózat része, és ennek megfelelően minden hasonlóan nézett ki. Nagyon jól néz ki, és a sörök...barna kozel, szűretlen világos kozel....mindkettő a hétvége legjobb söre cím esélyesei, nálam egyértelműen azok. Normál árak, gyors kiszolgálás, jó hangulat, és a 1,5 nap alatt a második igazán jó NH. A Pivny syr is végre szagos, érett. Szóval az erősen ajánlott jelző megilleti, sőt a hálózat minden tagját, ha ilyen a többi is, mint ez a kettő.
U Ferdinanda
Ide eredendőleg azért, meg előtte pár éve voltunk is, és utólag nem emlékeztem rá -mármint pár éve távlatból, a webes feldolgozásnál, h miért is lett lehúzva, mikor olyan jól néz ki. Nos, közben cég, és valszeg tulaj váltás következett be, már a Ferdinanda éttermek egyike. A hely belülről még mindig igen jó, sőt talán még jobb, kellemes, sok részes pince étterem-söröző. És a sör is kiváló, a kiszolgálás tökéletes, szóval a vár oldalon, közel a várhoz, nem érdemes kihagyni.
U Prince Miroslava
Sajnos ideérkeztünket, és ezzel a hangulatunk, a csapat néhány tagjának jegy nem lyukasztása, és ennek megfelelően ellenőrbe botlás, büntetés némileg visszavetette. Sajnos ezt tetézte, h bár sok csapjuk van, de csak egyből folyt barna sör. És ráadásul a Svijany kavasnica sem volt, a Primatour Stouttal egyetemben. Na és bár tegnap itt beszéltünk meg egy esetleges újabb találkát Csehszlovák Kémmel, ő sem jelentkezett, és még az eső is esett. Szóval ez mind ezen a kocsmán csapódott le. Pedig jó hely, nekem még most is tetszik, és a Bernard barna egész jó volt, az NH pedig a Kozlovna utáni második legjobb.
A túra zárása a csapat egy részének így itt volt, a másik fele még az U Peronuba betért, egy-két búcsú sörre.
*A fotókat készítette: Kovi, Tamás, Dunda
**NH: Nakladany Hermelin |