21. Sörtúra - Prága
Holesovice, Zizkov
2013.04.05.-2013.04.07.

A részletes túraterv: A pontos terv szerinti felsorolás, a kocsmák neve, címe és ha van link az oldalukhoz, no meg a söreik felsorolása, és persze térkép a tájékozódáshoz.

A csapat értékelése a helyekről és az ott ivott sörökről
Az értékelés mindig még az adott sörözőben megtörténik, az ehhez szükséges, a kocsmákat és a söröket tartalmazó pontozó tábla segítségével. 1-10 közt pontozunk, és nem csak a söröket, hanem külön a helyet is. A táblázatban pedig az átlagpontszámot tüntettem fel, amely a csapat tagjainak az értékeléséből adódik.

Az egyes helyekről néhány szubjektív szó, a linkeken képek* róluk:

A szállás a törzshelyünknek számító Akat panzió. A tervek szerint pénteken Holesovice, egyrészt a Pinta miatt, meglátjuk milyen lesz, másrészt meg az anno első Svijanys helyünk miatt: a Restaurace Svijansky Rytir, ahol zsiráfban adják a sört.
Szombaton meg folytatnánk a múltkor elkezdett Zizkov-kört, ott ahol abbahagytuk, az U Dvou Hrabalunál, és innen haladunk "fölfelé".

U Smoliku
A "gyülekezőhely".
Hozza a megszokott szintet, finom tankos Staro, utopenec, nyam-nyam.
A hogyan kezdjük jól a sörtúrát mindig biztos pontja.

Pinta
Az első túraállomáshely. Mit mondjak? Az egyik legjobb prágai étterem ahol eddig voltunk. Pedig ugye ez már a 21. túra. Mitől is jó? Kedves felszolgáló hölgy. Kiváló kaják - olyan csülök, h csak na, nem beszélve a fokhagyma levesről, és a többi. Szóval a konyha-szakács: szuper. Free wi-fi. És persze egy sörtúrán fontos szempont a sör. Nos, 14 félét csapolnak. És nem a tucat söröket. Jó félék, finomak. Nem véletlen, h majd 3 órát töltöttünk itt. Kóstolhattuk a húsvéti zöld sört is, a Kraslicak sörgyártól, és van aki a piros-zöld kombóssal tette ezt. Aztán Klaster 11-ese, kvasnicovy, Velen 12-es búzája, Merlin Strong, a stout: igen jó, és persze az Amber Ale. Nem a város szíve, de a központtól 4-5 villamos megálló -14-essel, mindenkinek javaslom ne hagyja ki.

Kavárna Cross Club
Lobkowicz, Swarzenberg, Chlumecky Vit a sörök. A Lobkowicz nem első csalódást keltője, vagy mindig kifogjuk, vagy egyszerűen nem a mi világunk. A Chlumecky Vit viszont kiváló búzasör -az előző helyen tőlük volt az Amber Ale-. A hely szuuuuper, mégha a sörök nem is tökéletesek. A dizájn nagyon eltalált, és hatalmas hely, a szabadtéri rész meg egyszerűen szuperül néz ki, na nyilván ebben a tavaszi télben azt nem próbáltuk. Mindenesetre kapott egy figyelemmel kísérni, jobb időben újra bepróbálni jelzőt. (Az étlap jónak tűnt, de hát ugye épp evésből jöttünk.)

U Zlatých ručiček
Klasszikus cseh kocsma belső, elsőre mindenkinek bejövős. Kozel barnája egész jó, finom fokhagymás kence, közepes NH. (Eddig nem az NH túrája: 2 helyen nem volt, itt meg nem elég érett, de persze a klasszikus NH hiánybetegségre azért ha nem is gyógyír, de sebtapasz.) Szóval minden szép, minden jó, egészen a fizetésig. S ott a szintén klasszikusnak nevezhető: húzzuk le a hülye turistákat effekt: Az hagyján, h a 3 adag kenyeret 5-nek számolta fel (indok: 2-esével számolta, 10-en voltunk.... ehhez képest a 3 asztalhoz 3 kenyeres kosár, mindegyik egyformán töltve, s az egyik asztalnál fagyikelyheztek.) A kettes plusz kísérlet: pénz oda: nem elég, mondja. Mert ő kér még 10% szervizdíjat. Őőőő, WTF? Az étlapon nem szerepel, sehol nincs feltüntetve, s a számlán se. Na, végül persze nem fizettünk pluszban, a kenyeret azért igen. De miért kell egy jó helyet elrontani???

Sajna ez egy rossz széria kezdete lett. Ugyanis a nagyon várt Restaurace Svijansky Rytir-ről kiderült, h bezárt, megszűnt. Oh. A mellette lévő Pivni Klub jónak tűnt, de nem volt benne hely, illetve a többiek leszavazták. A Klášterní pivnice Šumavan lett volna a következő, de teltház, bár talán bezsúfolódhattunk volna, de inkább tovább. Creperie U Slepé kočičky-nél majdnem bejutottunk, de a csapat töketlen volt, 2-en be, azt hívén jönnek a többiek is, ledumáltuk, h 3 asztalnál elférünk, erre fordulnánk meg, egy másik csapat 6 embere mögöttünk, akik le is ültek...eh. Na ezután jött, h menjünk a biztosba, és nem csalódtunk:

Potrafena Husa
A Dukelských hrdinů utcán. E hálózatban nem lehet csalódni. A színvonal magas, a kiszolgálás korrekt, free wi-fi, a sörök tökéletesek, picit ugyan drága. Na de ezzel együtt lehet élni. Bementünk, csak 3 asztalnál szétszórva hely, a pincér kedvesen megkérte az ott lévőket, h csoportosuljanak át a kedvünkért, így a 3 asztal máris egyben, s leülhettünk egy helyre. A Hoegaarden tökéletes, akárcsak a Staro barna, a nefiltrovany, s a többi, az utopenec, ahogy a nagykönyvben....

S végül még a szokott záróhely:

U Peronu
A csapat meglepően egyben, ilyenkor mostanság már alvás van, de most a kezdeti ifjonti lendület újra: f1-1 közt értünk a szállásra. Addig a Peronuban. Most azt ne részletezzük, h a tv-ken az étteremben, hm, mondjuk úgy erotikus film ment (volt ott minden :-)), de csak kb 20 percig. Viszont a hely a szokásos minőség: 10 ujj megnyalós NH, kiváló borda és a többi kaja is jó. A sör a megszokott magas minőség, barna Kozel és tankos Pilsner. Kiváló zárás. (Ráadást úgy látszik újra sokáig nyitvatartás: hisz 1 után zárt.)

És lassan kezdődik a második nap....

.... nem jól: Az elsőnek kinézett, tavaly őszi szimpatikus hely, a U dvou Hrabalu megszűnt. Sóval felhintették a helyét, stb. Meglepő, mert ősszel igen jónak tűnt, kedvesek voltak, és ugye még a szakácskönyv is. No, de ez van. A másodiknak tervezett hely, az Osudová přitažlivost meg minden nap 11-kor nyit, kivéve -mint kiderült- szombaton, amikor is 4-kor. Nem ez lesz a Svijanys hétvégénk úgy látszik. Na de aztán örömhír: CSK sörpajti jelezte a Facebookon kb. 1-2 hónapja, h a régi kedvenc:

Slovensky Lipy
újra megnyitotta kapuit, és sörcsapjait. Juhééé! És valóban juhé: tényleg újranyitottak, és bár némi változás, de a színvonal és a sörök ugyanolyan jók. A változás: kívülről új dizájn, teljesen jó, belülről minimális eltérés és ami plusz: 9 sör csapon. A régi Kout maradt -sajna csak 1 a 3 féléből, vagyis épp csak 1, a szűretlenje, se barna, se világos, de kárpótlásul igen finom más sörök: Kornel (Red Ale), Jarni polotmavy stb. És a konyhája is kiváló. Nagyon finom fokhagymaleves, 3 féle sajtból rántott sajt, a többiek étke is finom, és végre visszatért az NH-ba vetett bizalmam: nagyon finom volt. A pincérnő aranyos, kedves, mondhatni egy tündér, szóval minden tökéletes volt.

Restaurace Dobrá trefa
A variák miatt idő bőségben, így egy tartalékot húztunk elő. Kozel, jó féle. Kissé érdes felszolgáló hölgy. (Valszeg nem az a klasszikus turistatanya, és emiatt az érdesség.) A sör viszont jó. Na ja, a barna Kozel, az barna Kozel.

Restaurace Merenda
Foglalt helyünk. A pincér szuper, kedves, gyors, vidám, korrekt. A falon klassz "rajzok, festmények". Free wi-fi. A 8 féle sör elégséges választék. (A szokásos kisebb sörfőzdék sörei) A konyha nagyon-nagyon kategória. És az NH.... mmmmmmmmmmmm ... a 21 sörtúra alatt tesztelt nem kevés NH egyik -hanem A - legjobbja. A palacsinta, a kacsa is nagyon jó: valóban kiváló a konyha. Ez is kiemelten ajánlott hely. Azért 100 méteren 3 ilyen hely -Slovenski Lipy, Meranda és a Kilőtt szem -u Vystřelenýho oka- ahova innen mentünk volna...

De közben -még a Merenda-ba érkezéskor, miközben a szokásos dokumentáló fényképezést végeztem a bejáratról, étterem külsőről, felfigyeltem a szomszéd egységre, amire a bűvös zizkovi PIVOVAR szópár volt írva, így persze azonnal reagálva erre a tényre, túravezetői kötelességem volt bekukkantani, majd ennek eredményeként módosítani a tervet. Így sajnos a régóta vágyott Kilőtt szem kiesett a listából s helyette a

Prvni Zizkovsky Pivovar, a Pivovar Victor
következett. Helyi kis sörfőzde, 3 féle sörrel: világos, félbarna, barna. Mind szűretlen. Állításuk szerint kiváló a konyhájuk - ezt nem volt erő kitapasztalni, evésből jöttünk, de látva az előttünk fogyasztók ételeit, hajlok rá, h elhiggyem. A sörök nagyon finomak, a barna a klasszikus könnyű-finom ivósör, a félbarna némi füstős ízvilággal, és egy nagyon kellemes világos. A pincér korrekt, gyors, beszél angolul. Ha jól értelmeztem egy sörmúzeum is van, ahol vezetést is tartanak, és a sörfőzésről is bemutatót. S mellette-mögötte része egy hotel-szállás is. Mindenesetre feljegyzendő. (Bár ugye az Akat panzióval elégedettek vagyunk, törzsvendégek vagyunk.) Száz szónak is egy: sasszemű túravezetőnk nem hibázott, amikor idejöttünk. :-)

Így viszont a Kilőtt szem ugrott, mert hát ugye a következő helyre foglalásunk volt. (Éljen a facebook, ahol ezt meg tudtuk tenni.)

Pardubická pivnice u Járy
A pardubici sörgyár sörei, világos, félbarna, barna és porter. Kellemes belső, gyors kiszolgálás, szimpatikus pincér, jó konyha. Sajnos az NH-juk nem érett, de a pivny syr és az utopenec is kiváló. S nem drága, igen korrekt árak. El is idéztünk itt 2 órácskát. A hely folyamatosan teli, 1-1 üres asztal, de jöttek mindig újak a távozók helyére, úgy tűnik a "helyiek" is jó helynek tartják. A mai nap ténylegesen meglátott egységei, pluszban a Kilőtt szemmel, mindenkinek ajánlott egy napos túra.

Ezután még próbáltunk a következő helyre -Pivnice u Pižďucha- bejutni, de teltház. Mondom, ez nem a Svijany hétvégéje. Svijany iránti vágyunk miatt még a villamos felé menet beültünk egy helyre, egy gyors italra:

Progress
Ez egy music club -ami a pince részben volt- földszinti bár része. Sajna a Svijany Maz nem volt meggyőző, de összehaverkodtunk az egyik vendég huskyjával :-).

Hazafelé hárman beugrottunk még a The Pubba, egy tankos pilsenire, csak a pultnál hely, a sör azért jól esett. A többiek "keményebb" s nem sofőr része még a U Peronuban levezetett, ehhez tőlünk is csatlakozott 2 fő, a túravezető viszont pihenni tért. Az U Peronu, állításuk szerint, továbbra is hozta a kiváló szintet, mind ételben, mind mindenben és záráskor távoztak, amikor is a pincér hölgy magyarul köszönt el: "Viszlát." Biztos tudta: nem ez volt az utolsó sörtúránk, jövünk még :-).

*A fotókat készítette: Dunda, Pesta

**NH: Nakladany Hermelin